nieuws

14 nov 2021
RoyalHaskoningDHV kiest voor Stakeholder Engagement

Stakeholder Engagement is een must voor elke professional die zich met veranderingen bezighoudt. In een steeds transparantere wereld met snel opvolgende veranderingen is het belang van goed stakeholder engagement alleen maar verder toegenomen. Reden voor de adviseurs van propositieteam Smart digital business processes van RoyalHaskoningDHV om te investeren in hun stakeholder engagement skills. Op 17 december is de eerste dag van een 2-daagse masterclass waarbij we met onderwerpen als stakeholderanalyse, verbinden en aansluiten en stakeholder strategie aan de slag gaan. En een masterclass is geen masterclass als we niet oefenen met actuele casuïstiek. We kijken ernaar uit!

 

 

05 apr 2021
Zakelijk goed 1e kwartaal

Het nieuwe jaar is op zakelijk gebied goed begonnen. Zo druk dat het bijhouden van het nieuws erbij in schiet. Vorig jaar actief geweest als veranderregiseur bij de Gemeente Utrecht. Eind van het jaar een nieuw team opgestart. En al vrij snel kwam de vraag om dit implementatieteam VTH permanent te trekken. De coachingopdracht bij Akwa-GGZ die eind 2020 is gestart loopt door tot einde kwartaal 2021. En de implementatie van portfoliomanagement bij Carinova start in Q2. Medio januari was de orderportfeuille al goed gevuld. In een jaar met veel onzekerheden door Corona is dat natuurlijk heel fijn. 

 

Met het begeleiden van het managementteam Sales & Service bij VvAA is de orderportefeuille voor 2021 vol. Daar zijn we heel blij mee. En dat we actief zijn in alle 3 de diensten die we aanbieden: strategisch implementatiemanagement, advies & coaching en opleidingen. Een mooi begin van 2021 in een periode waarin we prive erg beperkt worden door Corona.  

24 dec 2020
Vrijdagochtend Routine

Het voelt al vertrouwd, wekelijks op vrijdagochtend werken aan ons nieuwe initiatief. 10:00u de wekelijkse call met Jaap Hardeman. Na het gebruikelijke bijpraten allebei aan de slag. Eerst samen de onderwerpen voor die dag bepalen en dan ieder voor zich uitwerken. Na een kop koffie inhoud bespreken, webteksten schrijven en reviewen. De rode draad checken: komt onze visie en missie voldoende naar voren? Calculeren. Planning doornemen.

 

Corona heeft in ons geval bijgedragen aan tijd vinden om dit te doen. Onze discipline en ambitie gaf de doorslag. Stug volhouden. Want natuurlijk was het druk met andere activiteiten en lukte het niet elke week om de tijd vrij te maken die we eraan wilde besteden. Maar het baby’tje is geboren en gaat in 2021 het licht zien.

 

Je denkt nu waarschijnlijk: waar heeft hij het over? Onze nieuwe dienst gaat over groeien en ondernemen. Het is een combinatie en aanscherping van ideeën en plannen waar Jaap en ik al jaren aan werken. Maar nu beter en concreter uitgewerkt. Dus eigenlijk strategisch implementeren toegepast. Begin volgend jaar treden we naar buiten. En dan hopen we dat jij net zo enthousiast wordt als wij nu zijn.

Een fijne kerst en een mooi begin van 2021 toegewenst! 

21 okt 2020
Onzekere en bijzondere tijden

Wat je er ook allemaal van vindt, het zijn onzekere en bijzondere tijden. Ongelofelijk dat we minder dan een jaar geleden volledig vrij waren om te doen wat we wilden. De hele wereld over voor de zomervakantie, skien in de Alpen, concerten met duizenden mensen, zakelijke vliegreizen door Europa, met 20 man in een lift, lunchen in grote bedrijfsrestaurants, noem maar op. Gelukkig lopen de opdrachten van BSI door.

Zo werken we nog steeds aan de invoering van de Omgevingswet binnen de Gemeente Utrecht, afdeling VTH. De invoering is een jaar uitgesteld, hopelijk kunnen we over een jaar van start zonder Corona. Dat maakt een goede start wel een stuk makkelijker. Bij Zorginstelling Carinova gaan we starten met de implementatie van portfoliomanagement als motor voor een samenhangende en integrale aanpak van veranderen. Voor beide klanten betekent dat veel videobellen met MS-Teams, op afstand, veilig thuis.

De opleidingen -zoals Masterclass Stakeholder Engagement- komen dit jaar beduidend minder goed van de grond. De training Persoonlijke effectiviteit in Verandertrajecten (PEV) met Etienne Lucas gepland voor Q4 bij Novius is uitgesteld naar 2021. De BSI opleidingen lenen zich minder goed voor een digitale versie, maar we onderzoeken momenteel wat werkt voor onze doelgroep en onszelf. 

Zo komt 2020 komt zo langzamerhand tot een einde, maar hoe gaat 2021 eruit zien? Het ontbreekt een beetje aan perspectief. Wanneer komt er een vaccin? Hoe snel kunnen we weer vrij bewegen? Hoe ontwikkelt het thuiswerken zich? Daarom werken we in ons jaarplan met 2 scenario's. En blijven we positief naar de toekomst kijken. 

26 jun 2020
Jubileum BSI

Geruisloos is ons jubileum voorbij gegaan in de Coronatijd. Juni 5 jaar geleden kwam een lang gekoesterde droom uit. Eindelijk had ik het lef en voelde ik me er klaar voor om voor mezelf te beginnen. Financieel gezien niet op het beste moment want mijn echtgenoot zat tussen 2 banen in. Maar ze zei “dit heb je nodig, je moet het doen”. En wat was ik blij toen de partner van Novius zei dat ik de superklus bij Aegon NLD mocht afmaken: mensen die willen ondernemen moedig ik alleen maar aan. Dank Marc Beijen!

 

Met allerlei ambities en verwachtingen begin je aan zo’n avontuur. Natuurlijk loopt het anders dan je verwacht. Er komen mooie kansen langs, soms lukt iets niet wat je graag wilde of ontstaat er onverwacht een mooie samenwerking. Ik ben tevreden over de gemaakte stappen. 

 

Ik heb ook goede herinneringen aan de begintijd met Etienne Mommers. Onder de vlag van i-CM hebben we samen de eerste stappen als ondernemer gezet. In het begin is alles nieuw en moet je veel ontdekken. Inspirerende overleggen in Bussum bij het Hoofdkantoor. En onze eerste gezamenlijke klus bij de BlueSkyGroup in Amstelveen.

Inspirerende netwerkbijeenkomsten, mooie samenwerkingen (dank team BSI), gave opdrachten en succesvolle opleidingen in de markt gezet zoals de Masterclass Verandermanagement en Stakeholder Engagement.

Op een later moment reden genoeg voor een klein feestje. Dank je wel aan iedereen die dit (mede) mogelijk hebben gemaakt!

06 mrt 2020
Geslaagde Stakeholder Masterclass

Op donderdag 5 maart was het weer tijd voor de masterclass stakeholder engagement. In hoog tempo werd na de pitch van de leerdoelen en ieders praktijkcasus toegewerkt naar een stakeholderstrategie. Alleen als je echt luistert krijg je inzicht in de belangen van anderen. In onze 3 vraagstukken zit de kern gevangen voor succesvol engagement. De voorbereiding die Ariadne ter Haar en ik vragen is een investering, maar we hebben deelnemers kunnen 'engagen' dat dit tot meer kwaliteit in het proces en een beter resultaat leidt. Met de oefeningen en feedback over verbinden en aansluiten hebben deelnemers belangrijke handvatten gekregen om effectiever te communiceren. Dankbaar voor deze vruchtbare, leuke en inspirerende dag.  

26 feb 2020
Succesvolle heidag Veranderen

Op maandag 24 februari kwamen de medewerkers van zorginstelling Carinova bijeen in De School van Frieswijk in Schalkhaar. Een mooie locatie om met elkaar stil te staan bij de vraag "Hoe kunnen wij de verandering managen binnen Carinova?". En hoe kunnen de medewerkers van de afdeling bedrijfsvoering daar nog beter aan bijdragen? Rob Chabot begeleidde deze dag. Na de opening van de dag door directeur Bedrijfsvoering Michael Hemminga koppelde Rob zijn diagnose terug. Om vervolgens de aanwezigen te inspireren met zijn visie op veranderen. Speciale aandacht in zijn verhaal voor het thema portfoliomanagement en hoe dat Carinova kan helpen. Vanuit de overtuiging dat veranderen en innoveren core-business zijn voor elke zorginstelling anno 2020 gingen deelnemers in de middag zich in groepjes verdiepen op onderwerpen relevant voor een succesvolle implementatie van portfoliomanagement. Veel betrokkenheid en energie in de groep om te investeren in verandercompetenties. De aanwezigen waren enthousiast over deze dag, een vervolg is in de maak.

30 jan 2020
Proef 3x3x3x3 met breinmeting geslaagd

De proef met de 3x3x3 is geslaagd. In november en december hebben 4 proefpersonen uit ons netwerk gewerkt aan hun persoonlijk succes volgens onze nieuwe 3x3x3 aanpak. Doel van de proef was om de eerder ontwikkelde programmaonderdelen uit te testen op de proefpersonen en inzicht te krijgen in hun ervaringen. Stap 1 was proefpersonen vinden in de doelgroep: professionals die een stap willen maken en specifiek zakelijk succes nastreven. Zoals het starten van een onderneming. Maar ook een zet in de rug nodig hebben. Meer inzicht willen waarom zij handelen zoals ze doen. Naast de meer traditionele werkstijlentest werd hiervoor de innovatieve breinmeting ingezet ontwikkeld door Guus Bruijsten en Jaap Hardeman. Jaap en Rob werken al lang samen en zagen direct mogelijkheden om de breinmeting toe te passen en de krachten en ervaringen te bundelen in dit nieuwe programma. Bewustwording en inzicht zijn een, in beweging komen en handelen is twee. De bijdrage van Rob focust zich op het laatste. En de opzet is gelukt getuige de enthousiaste reacties van de proefpersonen. Door hun krachten te bundelen kunnen Jaap en Rob professionals helpen hun succes te realiseren. En dat is volgens onze eigen breinmeting precies waar wij gelukkig van worden. In kwartaal 2 van dit jaar volgt meer over dit nieuwe programma. Houd onze websites in de gaten. 

22 nov 2019
Best Practice Strategisch Implementeren

Tijdens de netwerkbijeenkomst  van BSI vertelt Niels Pleiter hoe hij als portfoliomanager in 3 kwartalen enorme stappen heeft gezet. Het verandervermogen van Beslist.nl heeft hierdoor een enorme boost gekregen. Door jaardoelen te knippen naar haalbare kwartaaldoelen, consistent te sturen op kpi's, een heldere portfolio organisatie te creëren en de nieuwe aanpak (o.a. geinspireerd door Agile/Scrum en SAFE) continu te herhalen, heeft het hele team in relatief korte tijd enorme prestaties gezet. Dank je wel Niels voor dit inspirerende voorbeeld van Strategisch Implementeren.

 

Bij aanvang, na het diner en tijdens de key note werden we verwend door Natasja Munne die een opleiding heeft afgerond als theesommelier. Er ging een hele wereld open voor de deelnemers. Zo bracht Natasja allerlei eigen specifieke materialen en vooral ingredienten mee, want een goede thee komt niet uit een zakje. De manier van bereiden, het soort water, de thee blaadjes, de temperatuur... het heeft allemaal invloed op de smaak van de thee. Dank je wel Natasja dat je je passie met ons wilde delen! Het was een gedenkwaardige avond in De Stadstuin

16 okt 2019
Tea-time for a Change

Op donderdag 21 november organiseert BSI een netwerkbijeenkomst met de titel "Tea-time for a Change". Begeleid door een theesommelier, en onder het genot van een bijzonder kopje thee, gaan we in gesprek over hoe je in organisaties je veranderportfolio realiseert; hier wordt de basis gelegd voor strategisch implementeren.

 

Niels Pleiter - portfoliomanager bij Beslist.nl - neemt ons mee in hoe hij zijn werk doet en ervaart. Hij gaat in op vragen als: "Is het gemakkelijker om slagvaardig bezig te zijn met je veranderportfolio in een MKB-bedrijf? Hoe vertaal je strategie naar concrete en uitvoerbare plannen in een Agile/Scrum gedreven wereld? Hoe implementeer je de strategie daadwerkelijk?

 

Natasja Munne-Soekhoe - ZZP-er - heeft een passie voor thee. Met deze passie heeft ze haar opleiding tot theesommelier gevolgd; net als een wijnsommelier, maar dan voor thee. Natasja is bijna 20 jaar actief in de advieswereld. Een wereld die wordt gekenmerkt door harde deadlines, veel dynamiek en drukte. Thee drinken is haar momentje van rust. Wat weet jij van thee? En hoe verschillen de westerse en oosterse wereld in thee bereiden? Laat je verrassen door deze leuke workshop en kom ook even tot rust.

 

Ben je (nog) geen lid van ons netwerk, maar spreken de thema's je aan en in het bijzonder dit programma? Mail ons dan op: info@strategischimplementeren.nl.   

 

naar het nieuwsarchief »