nieuws

14 mrt 2024
Training PEV vol Verbinding

Eind februari was het tijd voor groep 2 van de training Persoonlijke Effectiviteit in Verandertrajecten (PEV) voor adviesbureau Novius. Als team hebben we de verbeterpunten van de vorige keer opgepakt en zo samen doorontwikkeld naar een fantastische oefening in het hoge Noorden van Europa.

 

In deze 2-daagse training gaat het over persoonlijk leiderschap, verbinding, andere zintuigen aanwenden, effectieve communicatie, uit je comfort zone en aan de slag gaan met je leerdoel in een veilige omgeving.En de deelnemers gingen de uitdagingen aan. Er zijn weer mooie en belangrijke stappen gezet in de leerdoelen, nieuwe inzichten ontstaan in de eigen impact en wat het leerdoel realiseren vraagt qua persoonlijk leiderschap. Een groep met veel verbinding en kwetsbaarheid. Heel dankbaar en inspirerend om dit te mogen begeleiden. Ikzelf neem ook altijd wat mee uit deze training voor mezelf.

 

En omdat borgen van de voornemens uit de training belangrijk is, investeert Novius in een terugkommiddag. Daar staan we stil bij de uitdagingen om de voornemens om te zetten in nieuw gedrag en het gevoel vast te houden. Ik zie er al naar uit! 

 

Wil je meer weten over de trainingen en masterclasses of wat wij voor jou als veranderprofessional kunnen betekenen, stuur dan een DM, of check hier:

http://www.strategischimplementeren.nl/ontwikkeling.

17 nov 2023
Podcast Change Made Simple

Altijd mooi als je weer nieuwe ervaringen op doet, leuke mensen ontmoet en iets nieuws leert. Vanochtend was ik op een vertrouwde plek, Moreelse park, Hoog Overborch. Dat was de thuisbasis voor project LUG, Landelijke Uitrol Gevelaankleding. Bij NS is in feite mijn carrière begonnen en heb ik de basis gelegd voor de Programma- en Verandermanager die ik vandaag de dag ben.

 

Ik had deze ochtend (6 oktober) een afspraak met Judith Webber om een podcast op te nemen over verandermanagement. Judith is sinds enige tijd verbonden aan @TheValueOffice waar ik warme banden mee heb. Judith is een heuse vakgenoot en makkelijk om mee te praten. Change Made Simple: een mooie stelling om over van gedachte te wisselen. Hoe kijk ik naar veranderen? Waar ben ik trots op? Welke best practices zet ik in? Wat heb ik geleerd?

 

Best even wennen zo’n podcast. Ontspannen praten en toch een boodschap meegeven. Als je die koptelefoon opzet zit je ineens in een soort bubble. Veel plezier gehad mede dankzij mijn gastvrouw. Nu nog even wachten hoe de podcast uitpakt, maar het smaakt naar meer...

06 nov 2023
Peter van Wijk directeur Novius

We hebben eerder al vermeld dat Peter van Wijk is toegetreden tot het managementteam van Adviesgroep Novius/Digital Consultancy (1 september 2022). Peter brengt veel ervaring mee in business transformaties en change portfolio's in complexe organisaties. 

 

Sinds 1 oktober 2023 is Peter benoemd tot directeur van Novius. In deze rol staat hij voor de uitdaging om Novius een nieuwe fase in te brengen, zoals het verder inbedden binnen het moederbedrijf (Royal HasKoningDHV) en het versterken van de onderlinge verbanden met collega’s van RHDHV.

 

Om deze reden is Peter niet meer te ‘vinden’ op onze webpagina onder team. Maar Peter heeft aangegeven open te staan voor een samenwerking vanuit deze nieuwe werkelijkheid. Hoe dat eruit kan zien gaan we in 2024 samen onderzoeken.

 

Wij wensen Peter veel plezier en succes in zijn nieuwe rol!

13 jun 2023
Opdracht bij Gemeente Utrecht afgerond

Vorige week was de nabespreking van de succesvolle aftrap van het netwerk Omgevingswet (Ow) en Wet voor de Kwaliteitsborging voor de Bouw (Wkb) op 23 mei. Hiermee is mijn opdracht bij de Gemeente Utrecht echt afgerond. Door de berichtgeving over Nieuw-Zeeland (zie nieuws 29 januari) zou je bijna vergeten dat ik heel druk ben geweest met deze opdracht. Eerst als veranderregisseur en de laatste jaren als Implementatiemanager VTH, heb ik me ingezet om deze wetten goed te laten landen binnen de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH). Het was een avontuur met ups en downs, soms een rollercoaster ride en vooral volharden. Iedereen die in dit wereldje zit, weet hoe vaak de invoering is uitgesteld. Hierdoor was het heel uitdagend om de motivatie en betrokkenheid van medewerkers en management vast te houden.

 

Net voor mijn vertrek naar Nieuw-Zeeland is het ons gelukt –met speciale dank aan @JimcoDrost- om voor de 4 ketens en de proceseigenaren daarbinnen geschikte kandidaten te regelen. Dit was een randvoorwaarde om te borgen dat de lijn het stokje kon overnemen. Nu wordt de opgave gestuurd vanuit 4 ketenregisseurs in de lijn. Zo’n opgave als deze is nooit klaar, maar ik kijk tevreden terug op de implementatieaanpak, de samenwerking en de resultaten. Ik heb er vertrouwen in dat de lijn nu zelf de laatste stap kan zetten: de invoering gaat nu echt gebeuren per 1 januari 2024. Op bepaalde plekken binnen Utrecht wordt al gewerkt conform de nieuwe processen met bijv. een Omgevingstafel. Ik hoop dat initiatiefnemers een betere dienstverlening gaan ervaren.  Ik heb heel veel leuke collega’s ontmoet en wil hen bedanken voor de prettige samenwerking. Een paar collega’s uitlichten om hen te bedanken voor de fijne samenwerking en hun bijdrage aan deze Opgave: Hanneke Zeevalkink; Elisa Biemold; Peter Blokker; @Hannah de Bie;@Stefan Kortekaas; @Hans in ’t Veld; @Jimco Drost;

Zet hem op Utrecht!

03 apr 2023
Neem die stap!

Deze kaart kreeg ik gisteren. Van mezelf, van de andere kant van de wereld! De Milford Sound (een beroemd fjord) was een van de hoogtepunten. Een prachtige plek. Een kaart sturen aan jezelf doe ik soms ook in onze BSI opleidingen en het is toch gek als je je eigen boodschap leest.

 

Ik ben veilig en wel thuis. En ja ik kom al weer in het ritme en probeer een aantal voornemens vast te houden. Zoals vertrouwen houden in een goede afloop, meer te bewegen en relaxed te blijven. Paar kleine succesjes al geboekt. En een les voor jullie: volg je passie, neem de gok en leef je leven! De belangstelling voor mijn berichtjes over Nieuw-Zeeland was groot (> 16.000) omdat het zoveel mensen en verlangens raakt. Verras jezelf en 'take that step and enjoy'.

29 jan 2023
Het gaat echt gebeuren...

Ik kan het niet geloven, maar morgen gaat het echt gebeuren. Ik ga naar Nieuw-Zeeland. In mijn jeugd was Nieuw-Zeeland altijd een onbereikbaar, prachtig en mysterieus land. Het is nog steeds ver weg en prachtig. Ik wil hier al zo lang heen. Ik ga het mysterie “ontvlechten.”
Om met mijn lieve en dierbare nicht te spreken (die me onlangs is ontvallen) leef je leven nu en geniet. Dat is het plan, voor 6 weken lang!

06 jan 2023
Nieuwjaarswens

2023 belooft een heel interessant en divers jaar te worden, met enerzijds -na jarenlange voorbereiding- de overdracht van de Omgevingswet en Wet Kwaliteitsborging voor de bouw werkprocessen naar de lijn en de reis naar Nieuw-Zeeland in februari en maart. Later meer daarover, maar eerst willen we iedereen een mooi 2023 wensen. Dit is de nieuwjaarwens voor 2023!

 

14 nov 2021
RoyalHaskoningDHV kiest voor Stakeholder Engagement

Stakeholder Engagement is een must voor elke professional die zich met veranderingen bezighoudt. In een steeds transparantere wereld met snel opvolgende veranderingen is het belang van goed stakeholder engagement alleen maar verder toegenomen. Reden voor de adviseurs van propositieteam Smart digital business processes van RoyalHaskoningDHV om te investeren in hun stakeholder engagement skills. Op 17 december is de eerste dag van een 2-daagse masterclass waarbij we met onderwerpen als stakeholderanalyse, verbinden en aansluiten en stakeholder strategie aan de slag gaan. En een masterclass is geen masterclass als we niet oefenen met actuele casuïstiek. We kijken ernaar uit!

 

 

05 apr 2021
Zakelijk goed 1e kwartaal

Het nieuwe jaar is op zakelijk gebied goed begonnen. Zo druk dat het bijhouden van het nieuws erbij in schiet. Vorig jaar actief geweest als veranderregiseur bij de Gemeente Utrecht. Eind van het jaar een nieuw team opgestart. En al vrij snel kwam de vraag om dit implementatieteam VTH permanent te trekken. De coachingopdracht bij Akwa-GGZ die eind 2020 is gestart loopt door tot einde kwartaal 2021. En de implementatie van portfoliomanagement bij Carinova start in Q2. Medio januari was de orderportfeuille al goed gevuld. In een jaar met veel onzekerheden door Corona is dat natuurlijk heel fijn. 

 

Met het begeleiden van het managementteam Sales & Service bij VvAA is de orderportefeuille voor 2021 vol. Daar zijn we heel blij mee. En dat we actief zijn in alle 3 de diensten die we aanbieden: strategisch implementatiemanagement, advies & coaching en opleidingen. Een mooi begin van 2021 in een periode waarin we prive erg beperkt worden door Corona.  

24 dec 2020
Vrijdagochtend Routine

Het voelt al vertrouwd, wekelijks op vrijdagochtend werken aan ons nieuwe initiatief. 10:00u de wekelijkse call met Jaap Hardeman. Na het gebruikelijke bijpraten allebei aan de slag. Eerst samen de onderwerpen voor die dag bepalen en dan ieder voor zich uitwerken. Na een kop koffie inhoud bespreken, webteksten schrijven en reviewen. De rode draad checken: komt onze visie en missie voldoende naar voren? Calculeren. Planning doornemen.

 

Corona heeft in ons geval bijgedragen aan tijd vinden om dit te doen. Onze discipline en ambitie gaf de doorslag. Stug volhouden. Want natuurlijk was het druk met andere activiteiten en lukte het niet elke week om de tijd vrij te maken die we eraan wilde besteden. Maar het baby’tje is geboren en gaat in 2021 het licht zien.

 

Je denkt nu waarschijnlijk: waar heeft hij het over? Onze nieuwe dienst gaat over groeien en ondernemen. Het is een combinatie en aanscherping van ideeën en plannen waar Jaap en ik al jaren aan werken. Maar nu beter en concreter uitgewerkt. Dus eigenlijk strategisch implementeren toegepast. Begin volgend jaar treden we naar buiten. En dan hopen we dat jij net zo enthousiast wordt als wij nu zijn.

Een fijne kerst en een mooi begin van 2021 toegewenst! 

 

naar het nieuwsarchief »